Návštěva ze spřáteleného fotoklubu IRIS z družebního města Harderwijk

24.05.2010 19:57

Photo club IRIS navštívil Fotoklub Znojmo

    Od 5.5. do 8.5.2010 nás navštívili dva členové ze spřáteleného fotoklubu IRIS z družebního města Harderwijk. Arnold a Peter přijeli ve středu ve večerních hodinách a po krátkém posezení v pizerii jsme je vzali přímo ke zdroji, tedy do domácího sklípku na ochutnávku vín ze znojemského kraje.
    Následující den začal mlhou, kterou jsme využili pro focení stromů v okolí Lukova a pak jsme vybaveni dvěma litříky veltlýnského zeleného podnikli příhraniční túru po Národním parku Podyjí k vyhlídce na rakouské městečko Hardeg s dominantou  středověkého hradu. Po krátké prohlídce Čížovského muzea provozovaného správou národního parku a domácím obědě jsme se vydali do Hradiště u Znojma a fotografovali zde město z pohledu od přehrady. Nezbytnou součástí  programu byla také návštěva stromu přátelství na Edově zahradě a poté jsme se přesunuli do kavárny Anna, kde jsme nejdříve obdivovali Béďovi a Edovi vystavené fotky a následně jsme od přítomných členů našeho fotoklubu vybrali 74 fotografií, které náš fotoklub jely reprezentovat do holandského Harderwijku. Kolem půl deváté večer jsme vyrazili na Znojemský hrad pro vyfocení „klasického“ pohledu na město s dominantou Mikulášského kostela.
    Třetí den jsme v ranních hodinách vyrazili do Mikulova a protože tato oblast je známá kvalitními červenými odrůdami, nejprve jsme načerpali zásoby u místního vinaře. Pak jsme vyrazili na zříceninu Kozí hrádek a zde si vychutnali nejen výhled na Mikulov, ale i Frankovku ročník 1999, která se nám na pár následujících hodin stala věrným souputníkem. Po fotografování na židovském hřbitově jsme se vydali přes hranice a z pahorku Heiligerstein u rakouského Drasenhofenu jsme pořídili záběry okolní krajiny, kde tmavá pooraná pole doplňovaly zelené louky a žlutě zářící pole právě rozkvetlé řepky. Po obědě jsme se vrátili do Znojma, abychom stihli zaznamenat karneval, který se v ulicích města roztančil v rámci probíhajícího studenstského Majálesu. Při vystoupeních  tanečnic samby, mažoretek a muzikantů s bubny cvakaly naše závěrky vysokou rychlostí do rytmu  latinskoamerických tanců. Řada zajímavých návštěvníků představení poskytla také skvělé příležitosti pro street fotografii. Ve večerním slunci jsme se spolu s holanskými kytariskami vydali do historické části města a spáchali jsme také pár snímků využívajících dlouhých měkkých stínů. Po západu slunce jsme se za mírného děštíku přesunuli na protější břeh Dyje a nasnímali jsme večerní znojemské panoráma  z Kraví hory. Při čekání na správně modrou oblohu jsme dorazili zbytky vinných zásob, objevili nový druh stomu tzv. „Regenschirmbaum“ a posluchali přes řeku se linoucí koncert Žlutého psa doplněný ze starého města o stěkot psů všech barev. Pak jsme se vrátili do ulic, fotografujíce večerní městská zákoutí a diskutujíce o smyslu fotografie, kompozici, světle a podobných neuchopitelných elementech.
    Čtvrtý den – sobota byla dnem odjezdu. Vrátili jsme si navzájem popůjčované baterie, stativy a další drobné součásti výstroje. Ukončili jsme tři dny trvající škádlení na téma Nikon versus Canon s tím, že na fotce rozdíl stejně nepoznáš a kolem 8. hodiny ranní se autobus s Peterem a Arnoldem vypravil na čtrnáctihodinovou cestou zpět. Popřáli jsme jim šťastnou cestu a plechový zadek, na památku si od nás vezli pár lahvinek místní fotografické inspirace a ve foťácích plné paměťové karty vzpomínek na čas strávený s Fotoklubem Znojmo.

Fotogalerie: Návštěva ze spřáteleného fotoklubu IRIS z družebního města Harderwijk